Uurwerk Oude Kerk

Reeds in maart 1500 lijkt in de Schevenings toren sprake te zijn van het aangeven van de tijd door het slaan van de hamer op een klok - en dus van de aanwezigheid van een raderuurwerk.

In internationale uurwerkmakerskring is deze toren bekend geworden omdat de Haagse wis- en natuurkundige Christiaan Huygens hier rond 1657 zijn proeven deed voor het beter functioneren van (toren)uurwerken. Die werkten tot in die tijd door middel van het onbetrouwbare systeem met een balans of ‘foliot'. Zijn verbetering met behulp van een afhangende slinger bleek zó betrouwbaar, dat deze naderhand in Europa leidde tot de in uurwerken massaal toegepaste ‘Huygensslinger'. Delen van het uurwerk waarmee Huygens in de Scheveningse toren experimenteerde, bevinden zich in museum Hofwijck te Voorburg.


Over het huidige op de eerste zolder aanwezige exemplaar is niets bekend. Het zou in de achttiende eeuw zijn vervaardigd. De aanleiding, door wie en in welk jaar zal nog worden onderzocht.
Het werd in december 1966 buiten gebruik gesteld. Sindsdien worden de wijzers aangestuurd door een elektrische installatie. In het voorjaar van 1988 werd het uurwerk eveneens door klokkengieterij Eijsbouts te Asten gerenoveerd, maar niet in werking gesteld.

 

 

 

 

 

torenuurwerk Oude Kerk Scheveningen small.jpg